Niciodată nu se poate vorbi suficient despre plăcuțele de frână. La urma urmei, ele sunt responsabile pentru încetinirea sau oprirea completă a mașinii. Deci, nu mai este nevoie să spunem că trebuie să înțelegem nu doar importanța plăcuțelor de frână, ci și când este timpul să le înlocuim. De aceea, în această postare pe blog, vom merge la elementele de bază. Vom acoperi tot ceea ce trebuie să știi despre plăcuțele de frână, diferitele tipuri de compuși și când ar trebui să le înlocuiești.

Definirea plăcuțelor de frână și modul în care acestea funcționează

Plăcuțele de frână sunt de obicei fabricate din diferite materiale, de la ceramică, sau metal, până la chiar compuși organici. Din punct de vedere al locației și al funcției, acestea sunt atașate la etrierii de frână, o altă componentă a sistemului de frânare pe disc al unei mașini. Atunci când apăsați pedala de frână, presiunea hidraulică este aplicată pe etrierii care apoi deplasează plăcuțele de frână spre rotor.

Această presiune creează frecare între plăcuțe și rotoarele de frână, ceea ce face ca mașina să încetinească sau să se oprească. În funcție de cantitatea de presiune pe care o aplicați plăcuțelor, la rândul său, determină și câtă forță de frânare va fi aplicată pentru a opri mașina.

Tipuri de plăcuțe de frână și cum să le alegeți

Există diferite tipuri de plăcuțe de frână, fiecare dintre ele având propriul set de avantaje și dezavantaje. Atunci când alegeți un compus de plăcuțe de frână, este important să luați în considerare stilul dvs. de conducere și tipul de vehicul pe care îl conduceți. Cele mai comune plăcuțe de frână includ:

  • Plăcuțe de frână ceramice – realizate dintr-o combinație de ceramică și metale care nu conțin fier. Plăcuțele de frână ceramice sunt durabile, au o producție scăzută de praf și funcționează silențios. Datorită calității lor de înaltă calitate și a puterii excelente de oprire, acestea sunt o alegere excelentă pentru cea mai mare parte a condusului de zi cu zi. Acest lucru le face, de asemenea, mai scumpe decât alte tipuri de plăcuțe de frână.
  • Plăcuțe de frână metalice – sunt fabricate dintr-o combinație de fibre metalice, alamă și alte materiale. Sunt cunoscute pentru rezistența lor la căldură ridicată și pentru performanțele excelente în condiții de conducere la viteze mari. Cu toate acestea, ele pot fi zgomotoase și produc mai mult praf de frână decât alte tipuri de plăcuțe de frână.
  • Plăcuțe de frână semimetalice – realizate dintr-o combinație de fibre metalice și materiale organice. Aceste plăcuțe hibride au o performanță bine echilibrată, durabilitate și costuri reduse. Cu toate acestea, ele pot fi zgomotoase și pot produce mai mult praf de frână decât plăcuțele de frână ceramice sau organice.
  • Plăcuțe de frână organice – realizate dintr-o combinație de cauciuc, rășină și alte materiale. În comparație cu alte tipuri de plăcuțe de frână, cele organice sunt cele mai silențioase. De asemenea, acestea au o producție scăzută de praf și o performanță de frânare lină. Pe de altă parte, aceste plăcuțe se uzează mai repede decât alte tipuri și nu sunt potrivite pentru condusul de înaltă performanță.

Când ar trebui să înlocuiți plăcuțele de frână?

În timp, frecarea dintre plăcuțele de frână și rotor uzează plăcuțele. Iar dacă acestea devin prea subțiri, trebuie înlocuite periodic pentru a asigura o performanță de frânare adecvată și, bineînțeles, siguranța. Dar cum să știi când trebuie să le schimbi? Iată câteva semne revelatoare:

  • Scârțâit sau zgomot de măcinare – dacă auziți un scârțâit ascuțit sau un zgomot de măcinare atunci când apăsați pedala de frână, este un semn că plăcuțele de frână sunt uzate și trebuie înlocuite.
  • Uzura vizibilă a plăcuțelor de frână – puteți inspecta vizual plăcuțele de frână pentru a vedea dacă sunt uzate. Unele plăcuțe de frână au un indicator de uzură, care este o mică bucată de metal care intră în contact cu rotorul de frână atunci când plăcuțele sunt uzate. Dacă vedeți acest indicator, este timpul să vă înlocuiți plăcuțele de frână.
  • Performanță redusă de frânare – dacă observați că mașina dumneavoastră are nevoie de mai mult timp pentru a opri decât înainte sau dacă pedala de frână pare moale sau nu răspunde, este un semn că plăcuțele de frână nu funcționează corect.
  • Kilometraj – durata de viață a plăcuțelor de frână poate varia în funcție de condițiile și obiceiurile de condus, dar, în general, acestea trebuie înlocuite la fiecare 50.000-100.000 de kilometri aproximativ. Pentru detalii mai specifice, puteți consulta întotdeauna manualul de utilizare al vehiculului dumneavoastră.
  • Lumină de avertizare – unele plăcuțe de frână sunt prevăzute cu senzori electronici de uzură. Acești senzori sunt concepuți să vă avertizeze când este timpul să înlocuiți plăcuțele de frână prin aprinderea unei lumini de avertizare pe tabloul de bord.

Înlocuirea plăcuțelor de frână

Întotdeauna este mai bine să lăsați profesioniștii să se ocupe de întreținerea mașinii, în special de înlocuirea plăcuțelor de frână ale mașinii, deoarece este o problemă de siguranță crucială. Cu toate acestea, dacă sunteți o persoană care are cunoștințe avansate, experiență și se simte confortabil cu anumite sarcini de întreținere – vă puteți înlocui singuri plăcuțele.

Un lucru de reținut, dacă aveți o frână de parcare electronică (EPB), procesul de înlocuire a frânelor este un pic diferit. La mașinile cu EPB, pentru a schimba plăcuțele de frână spate, trebuie să eliberați mecanismul electronic (puneți-l în poziția de service). Dar, pentru aceasta, veți avea nevoie de o unealtă de deblocare EPB și de cunoștințe de codificare.

Dacă sunteți în căutarea unui instrument de deblocare EPB pentru Audi sau Volkswagen, puteți încerca OBDeleven. Acest asistent inteligent poate acționa ca o unealtă de eliberare a frânei de parcare, deoarece ajută la accelerarea procesului cu ajutorul aplicațiilor One-Click Apps, aplicații de codificare predefinite, pentru a face o parte din procesul de înlocuire în locul tău.

Gânduri de încheiere

Plăcuțele de frână sunt o componentă esențială a sistemului de frânare al mașinii dumneavoastră. Fie că sunteți un profesionist sau un șofer de zi cu zi, este important să înțelegeți cum funcționează, ce tipuri diferite există și, mai ales – să urmăriți starea plăcuțelor de frână. Siguranța este un factor esențial de care trebuie să ții cont de fiecare dată când te urci în mașină, așa că asigură-te că te consulți întotdeauna cu profesioniști înainte de a încerca orice fel de modificări care ar putea avea un impact asupra bunăstării tale.